Muat Turun

Bahan bahan dibawah boleh dimuat turun secara percuma.

Bahan-bahan dibawah adalah didalam Format PDF. Pengguna adalah disyorkan menggunakan Perisian Office PDF sekiranya menggunakan Android yang boleh didapati dari Google PLAY .

Homebrew

Artikel dibawah adalah berkaitan Homebrew dan boleh digunapakai sebagai bahan rujukan.

Anda adalah dinasihatkan agar merujuk kepada Senior/Pakar bagi sebarang Ujikaji. Tidak semua Rujukan/Artikel mempunyai pengiraan yang Tepat dan baik. Penggunaan SWR dan Antenna Analyzer juga penting dalam sesuatu Ujikaji.

Band Plan

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah menetapkan berberapa Frequency untuk digunapakai oleh Pengendali Radio Amatur.

SKMM juga telah menambah BAND PLAN bagi membolehkan Pemilik AA Kelas B (9W2) untuk beroperasi di Jalur 7mhz (40m).

More

Morse Code

Morse Code biasanya digunakan dalam Pengoperasian Radio HF. Namun ada juga yang menggunakanya didalam pengoperasian VHF dan UHF. Operator Radio Kelas B (9W) yang ingin Memiliki Lesen Kelas A (9M) juga perlu mendudui Ujian Amali Morse Code ketika menduduki Perperiksaan yang dikendalikan oleh SKMM.

More

Fox Hunt

Salah satu Aktiviti menarik dikalangan Penggemar Radio Amatur adalah FOX HUNT. Ada juga yang menjadikan AKtiviti FOx Hunting ini sebagai Acara Pertandingan.

Boleh dikendalikan dalam apa jua bagi menguji kemahiran Peserta dalam mencari Beacon yang disembunyikan menggunakan peralatan-peralatan seperti Handheld dan Homebrew Measurement Tape Yagi Antenna

More